Zink berører vores liv hver eneste dag

02

Anvendelse

NG Zink
// Et alsidigt materiale

Et uundværligt råmateriale

Zink er alsidig, unik og essentiel for det moderne liv. Med sine utallige nyttige egenskaber har zink få modstykker, når det gælder anvendeligheden inden for videnskab, sundhedspleje, transport, byggeri og teknologi.

Zink spiller en central rolle i at mindske miljøbelastningen i mange brancher og bidrager til global CO2-reduktion og økonomisk vækst.

Teknik

01Zink beskytter teknik

Belægning i zink anvendes i mange brancher. En udbredt brug af zink er at belægge stål og jern samt andre metaller for at forhindre rust og korrosion. Denne proces kaldes galvanisering. Der er ingen andre metaller end zink, der kan give bedre beskyttelse til fx stålstrukturer.

02Zink i teknik

Metalstøbegods er yderst vigtigt for den globale økonomi, da det anvendes i 90% af alle færdige produkter. En tredjedel af disse er produceret af støbegods.

De forskellige typer af zinklegeringer, der findes, har uovertrufne egenskaber og er økonomisk optimale. Derfor anvendes de for eksempel til produkter som vandhaner og smartphones.

01
02
Zink i byggeri og arkitektur

Zink i byggeri og arkitektur

Den fremragende bearbejdningsevne, det eksklusive look og den ekstreme holdbarhed gør zink til et ideelt materiale til beklædning af tage, facader, kviste, tagrender og nedløb.

Alle typer bygninger kan opnå beskyttelse mod vind og vejr med zinkplader og stålkonstruktioner med forzinkning.

Zink i landbruget

Tilsætning af zinkgødning til jord kan øge ydelsen på afgrøder markant. Dertil kommer, at zink i afgrøderne kan øge næringsværdien i vores kost.

Zink i dagligdagsprodukter

Zink er et råmateriale, som indgår i en lang række dagligdags produkter, herunder batterier, keramik, kosmetik, glas, lægemidler, plast, gummi og maling. Vi bruger produkter, der indeholder zink, hver eneste dag uden at tænke over det.

// Zink mindsker miljøbelastningen

Bidrag til bæredygtig udvikling

Zink mindsker miljøbelastningen i mange brancher. Zink beskytter fx stål mod korrosion og forlænger dets levetid. Skader forårsaget af korrosion resulterer i dyre og tidskrævende reparationer og anslås at koste mindst fire procent af et lands BNP (bruttonationalprodukt). Ved at beskytte stål mod korrosion, bidrager zink til den globale CO2-reduktion.

Zinkbeklædning forlænger også levetiden for sol- og vindenergianlæg. Dette reducerer dyr vedligeholdelse og driftsstop forårsaget af korrosion, især i barske kystområder og offshore-miljøer.

Da en voksende del af vores energiforsyning kommer fra vedvarende og alternative kilder, er driftstiden en kritisk faktor for den økonomiske vækst.

Over 60 pct. af den årlige zinkproduktion anvendes til at beskytte stål fra korrosion gennem galvanisering. 17 pct. af produktionen anvendes til metalstøbegods, 9 pct. anvendes til messing.

Resten anvendes til andre produkter og processer. Det er for eksempel fremstilling af zinkplader og coils til anvendelse i byggeriet og kemiske sammensætninger i forskellige anvendelser såsom zinkoxid, der bruges i mange forskellige produkter – fra gødning til solcreme og solceller.

Del kapitlet: Anvendelse

Lk Fb In